Waarom deelnemen aan de Week van het Schoolfruit?

Vindt u het belangrijk dat uw kinderen gezond eten en zich goed ontwikkelen? Wilt u dat alle leerlingen op school toegang hebben tot voldoende groente en fruit? Gaat u voor een schoolfruitbeleid dat er echt toe doet? Doe dan mee met de Week van het Schoolfruit van 8 t/m 12 april 2019 en zamel samen geld in voor een jaar lang, elke dag, voor iedere leerling een stuk fruit op uw school!

Waarom is fruit op school zo belangrijk?

Leerlingen die gezond eten kunnen zich beter concentreren, zijn minder snel ziek en zitten lekkerder in hun vel. Door elke dag gezamenlijk op school fruit en groente te eten, leren kinderen verschillende soorten proeven en dat werkt aanstekelijk. Zien eten, doet eten. Kinderen durven daardoor meer soorten fruit en groente te proeven. Ook thuis.

Dit is onze droom, wat is die van u?

Onze droom is dat alle kinderen in Nederland elke dag op school een stuk fruit of groente krijgen. Dat geldt nu nog voor minder dan 5% van de jeugd. Durft u ook te dromen en voor uw leerlingen een echt verschil te maken? Doe dan mee met de Week van het Schoolfruit! Want een gezond kind presteert beter.

Activiteiten

De leerlingen zelf spelen de hoofdrol tijdens de Week van het Schoolfruit. Tijdens de startweek en in de twee maanden daarna zijn er allemaal leuke doe- en beweegactiviteiten waarmee leerlingen geld kunnen inzamelen voor fruit op school. Deze activiteiten zijn allemaal te combineren met bestaande activiteiten of lessen op school. Dit zijn een paar van de mogelijkheden:

Move4Fruit sponsorloop

De Week van het Schoolfruit eindigt op vrijdag 12 april met de Koningsspelen en de traditionele Koningssportdag, waarmee kinderen en hun ouders zien dat samen actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk is. Deze sportdag is perfect te koppelen aan een evenement om geld in te zamelen, zoals een sponsorloop voor kinderen al dan niet samen met de ouders. Ieder kind ontvangt een uniek kraskaartenboek waarmee 40 euro kan worden opgehaald. Tijdens de Koningsdag is er gratis fruit voor alle kinderen en een Verrassingspakket, want bij bewegen hoort gezonde voeding. Er zijn ook scholen die ervoor kiezen om de sponsorloop tijdens een reguliere gymles of sportdag te houden.

De gezondste opa van Europa

Kinderboekenschrijfster Erna Sassen en William Cortvriendt, arts en auteur van het boek ‘Hoe word je 100?’ hebben samen een kinderboek geschreven met vrolijke illustraties over gezonde voeding. Dit boek heet ‘de gezondste opa van Europa’. Leerlingen kunnen een boek verkopen voor 15 euro per stuk aan uiteraard hun opa, maar ook andere familieleden, vrienden en buren. Van dit bedrag gaat 10 euro naar het fruitbudget. Meer boeken mag natuurlijk ook! De boeken worden voor de zomervakantie op school geleverd op basis van de intekenlijst. Het is helemaal leuk als een opa van een van de leerlingen tijdens het voorleesuur uit het boek komt voorlezen in de klas.

Fruitmarkt in oktober

Leerlingen kunnen in oktober 2019 tijdens het Hollandse appel seizoen zakken met appels verkopen. Deze verkoop kan een extra aanvulling zijn op het fruitbudget.

Voorwaarde voor deelname aan de Week van het Schoolfruit is, dat het geld niet alleen door de leerlingen wordt ingezameld, maar dat ook de school zelf en de ouders een bijdrage doen. Uit ervaring weten we namelijk dat wanneer verschillende partners samen een bijdrage leveren, schoolfruit duurzaam en structureel kan worden gefinancierd.

Slechts 500 scholen kunnen meedoen!